14 Sep 2018

Infosessie voor buurtbewoners naar aanleiding van de brand in Umicore’s fabriek in Hoboken

Naar aanleiding van de brand op de site van Umicore in Hoboken op woensdag 12 september willen we de buurt graag extra informeren.

We willen ons oprecht verontschuldigen voor de overlast die dit incident heeft veroorzaakt.

Omstreeks 7.30 u is er een brand ontstaan aan een gaswasser (scrubberinstallatie). Er vielen hierbij geen gewonden. Onze eigen interne brandweer was meteen ter plaatse. Zij kregen al snel bijstand van de Brandweer Zone Antwerpen.

Om 15.30 u is de brand opgeflakkerd. De Brandweer Zone Antwerpen is de hele nacht ter plaatse gebleven om te blijven opvolgen. 

Bij de brand kwam er heel wat rookontwikkeling vrij. Er waren meetploegen van de brandweer ter plaatse om de aard van de vrijgekomen rook te bepalen. Daarbij zijn geen abnormale waarden gemeten, de rook was niet schadelijk. De analyse van lood op de twee meetposten in de wijk Moretusburg geeft aan dat de waarden onder de wettelijke norm liggen.

In de dienst waar de brand woedde, worden geen zware metalen verwerkt. De brand was niet in de loodraffinaderij. 

Er zal toelichting over het incident gegeven worden op woensdag 19 september om 19u00 in het centrale gebouw van Umicore aan ingang A. We nodigen je van harte uit op dit infomoment. Hierop zullen wij een woordje uitleg geven bij de recente gebeurtenis en kan je vragen stellen. Dit infomoment is in samenwerking met de stad Antwerpen.