Skip to main content Skip to primary navigation

Wat maken we bij Umicore Brugge?

Umicore Specialty Materials Brugge heeft een lange traditie in het produceren van alkydharsen en metaal-organische verbindingen die we terugvinden in een brede waaier aan toepassingen. Doet dit niet direct een belletje rinkelen? Geen paniek! We hebben een aantal voorbeelden klaar die je snel een idee zullen geven hoe onze chemische producten te vinden zijn in jouw dagelijks leven. 

Wist je dat ...

… Je onze producten kunt ontdekken in de decoratie van je huis 


Zoals iedereen vast al ondervonden heeft, kan een likje verf een wereld van verschil maken in hoe een kamer eruitziet. Maar wist je dat producten van Umicore Brugge hier een essentiële rol in spelen? Wij produceren de basis voor verf, alkydharsen, en dit product vormt een ideaal bindmiddel voor verven. Naast het bindmiddel maken we ook metaal-organische verbindingen, die dienen als drogers voor je verf. Deze producten, die gebaseerd zijn op kobalt, mangaan of vele andere metalen, zorgen ervoor dat je verf egaal en snel kan drogen. Zo ben je zeker van een effectief en prachtig resultaat! 

… Onze katalysatoren aanwezig zijn in jouw isolatie


Kwalitatieve isolatiepanelen zijn een onmisbare component van een energiezuinig huis. Een goede isolatie kan een verschil maken op mens en natuur. Maar waaruit bestaan zo’n panelen zoal? Deze zijn opgebouwd uit het materiaal “polyurethaan”, meer bepaald “polyisocyanuraat (PIR) schuim”. Om het PIR-schuim te maken, moet je twee componenten met elkaar laten reageren, namelijk “polyolen” en “isocyanaten”. Deze componenten hebben een duwtje in de rug nodig om samen te reageren, en dit duwtje in de rug wordt voorzien door Umicore’s katalysatoren. Onze katalysatoren zijn gebaseerd op het metaal kalium. Deze kleine component heeft een grote invloed op de uiteindelijke karakteristieken van het product, jouw isolatiepaneel. 

… De inkt in je tijdschrift onze producten bevat

Bij de kapper, tandarts, rustig in de zetel... Iedereen heeft vast en zeker al eens gebladerd door een tijdschrift. En of het nu gaat om een opiniestuk, festivalrecensie of sappige roddel, deze tekst zou er niet gekomen zijn zonder inkt. Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar deze inkt heeft een hele reeks aan belangrijke eigenschappen nodig om de boodschap op een kwalitatieve manier tot bij jou te brengen! Zo zorgen onze alkydharsen bijvoorbeeld voor de juiste glans, hechting aan het papier en integratie van de kleurpigmenten in de inkt. En net zoals bij verf, produceren we ook voor inkt metaal-organische verbindingen die zorgen voor een goede droging. 

… Wij veilig rijplezier verzekeren met onze adhesie promotors

Of je nu een fan bent van gierende Formule 1-wagens, of het liever rustiger aan doet met een muziekje op de achtergrond, duurzame en veilige banden zijn een must! Jouw autobanden zijn gemaakt uit rubber en versterkt met staaldraad. Het is uiterst belangrijk voor de structuur van de band dat deze staaldraad goed gehecht is binnen het rubber. Daar spelen onze metaal-organische verbindingen een zeer belangrijke rol. Onze zogenaamde “adhesie promotors” zijn gebaseerd op het metaal kobalt, en hebben een paarse kleur. Deze adhesie promotors worden door bandenproducenten gebruikt om een hechte, chemische aansluiting te vormen tussen het staal en het rubber. Zo kan jij te allen tijde veilig de baan op! 

… Ook wij ons steentje bijdragen binnen hernieuwbare energie 


Deze witte, machtige reuzen zijn niet meer weg te denken uit ons landschap. We hebben het natuurlijk over windmolens! Dankzij deze machines kunnen we de krachten van de natuur omzetten in duurzame energie. Maar omdat windmolens juist aan alle weersomstandigheden onderhevig zijn, moeten ze natuurlijk uit bijzonder sterke materialen gemaakt worden. Om deze composietmaterialen de gewenste eigenschappen te geven, ontwikkelen wij metaal-organische verbindingen op basis van kobalt, kalium of koper. Deze producten werken als katalysator en helpen zo de kenmerkende, sterke karakteristieken van het composietmateriaal te vormen. 

Ben je benieuwd hoe deze producten gemaakt worden?
Neem dan zeker een kijkje bij onderstaande video!