Skip to main content Skip to primary navigation

Bouwen aan een Duurzame Toekomst!

Bij Umicore Specialty Materials Brugge vormt duurzaamheid het hart van onze activiteiten. Als deel van de Umicore Groep dragen we ons steentje bij om een leider in duurzaamheid te zijn, door het creëren van “materials for a better life”. Enerzijds focussen we op het maken van producten die een positieve invloed hebben op onze leefomgeving, hier kan je straks meer over lezen. Anderzijds bekijken we duurzaamheid ook veel breder! Zo zetten we in op een diverse werkomgeving, waar iedereen zich gewaardeerd voelt om wie ze zijn. Verder investeren we in duurzame energie en voeren we zelfs projecten uit rond lokale productie van onze grondstoffen, zodat we uitstoot van transport kunnen helpen vermijden! 

Wij dragen bij aan zuinige mobiliteit

Duurzame mobiliteit vormt een belangrijk deel van onze transitie naar een milieuvriendelijkere toekomst. Maar hoe dragen wij hier nu juist ons steentje bij? Neem nu bijvoorbeeld je autoband, naast rubber en staaldraad zitten hier nog tal van nuttige chemische stoffen in. Zo maken wij bijvoorbeeld een katalysator, gebaseerd op het metaal neodymium, die ervoor zorgt dat rubber met een lagere rolweerstand geproduceerd kan worden. Dit wil zeggen dat je wagen minder moeite moet doen om zich voort te bewegen, wat minder uitstoot als resultaat heeft. Ook zorgen onze producten in de bandenindustrie voor meer stevigheid en een langere levensduur. Verder zijn we ook actief in het maken van chemicaliën die een efficiëntere verbranding van brandstof mogelijk maken, opnieuw een manier om schadelijke uitstoot te beperken! 

Vind onze producten in een duurzaam dagelijks leven 

Een duidelijk voorbeeld van hoe onze producten bijdragen tot energiezuinigheid in jouw huis, is door hun rol in isolatieproducten. Zo kan je enerzijds onze kalium-gebaseerde katalysatoren terugvinden in isolatiepanelen, waar ze een cruciale rol spelen in de productie van deze panelen. Anderzijds zorgen onze bismut- en zink-gebaseerde chemicaliën voor een succesvolle creatie van isolatieschuimen, die je bijvoorbeeld tussen deurposten kan terugvinden. Maar onze bijdrage tot duurzame producten in jouw dagelijks leven gaat nog veel verder! Wist je bijvoorbeeld dat het schuim van jouw matras gemaakt is dankzij één van onze katalysatoren, of dat jouw verf of inkt niet efficiënt zou kunnen drogen zonder onze metaal-organische componenten? Voor elk van deze toepassingen zijn wij continue in de weer om de veiligste en duurzaamste producten op de markt te brengen.

Wij zijn actief in bio-kunststoffen en recyclage

Dankzij onze getalenteerde werknemers en investeringen in onderzoek en ontwikkeling, kunnen wij binnen Umicore Brugge bijdragen aan de beweging richting bio-kunststoffen en meer recyclage. Ken je bijvoorbeeld de typische dekseltjes voor een koffiebeker “on the go”, of misschien het deksel van je favoriete voorgemaakte slaatje uit de traiteurzaak? Deze zijn gemaakt uit een bio-kunststof die kan geproduceerd worden dankzij onze tin-gebaseerde katalysatoren. Verder helpt ons product ook bij de recyclage van dit materiaal. Hiernaast voeren we onderzoek naar tal van andere chemische recyclage-mogelijkheden, die ons kunnen helpen bewegen naar een circulaire economie. 

Wil je meer lezen over de duurzaamheidsvisie van de Umicore Groep?