Skip to main content Skip to primary navigation

Onze activiteiten in Hoboken

We geven om een duurzame toekomst 

In onze Umicore fabriek in Hoboken recycleren we 17 verschillende metalen, waaronder goud, zilver, platina, rhodium en palladium. De vraag naar die edele metalen is de laatste jaren spectaculair gegroeid. Dat is logisch als je weet dat ze hard nodig zijn in de moderne technologie. Jaarlijks verwerken we honderdduizenden tonnen materiaal waar we (edel)metalen uit halen voor hergebruik.

Die metalen worden gebruikt in toestellen die we dagelijks gebruiken, zoals gsm's, computers, elektrische fietsen en auto's. Gelukkig zijn edelmetalen eindeloos herbruikbaar. Dat betekent dat je ze kan blijven recycleren zonder dat ze aan kwaliteit inboeten. Door ze te recycleren, gaan de grondstoffen dus niet verloren.

Deze manier van recycleren noemen we ook wel stadsmijnbouw. Het is een heel efficiënt proces. Bij de klassieke goudmijnen wordt er uit een ton erts gemiddeld 5 gram goud gewonnen. Via ons raffinageproces halen we maar liefst zo’n 300 gram goud uit een ton elektronisch schroot. Dat maakt de milieu-impact aanzienlijk kleiner dan die van klassieke mijnbouw.

Een lange en bewogen geschiedenis 


De geschiedenis en groei van onze fabriek is sterk verweven met die van Hoboken. Het begon allemaal in 1887. Toen richtte Degussa er een ontzilveringsfabriek op (‘De Zilver’ in de volksmond). Na een aantal overnames en fusies ontstond de Metallurgie Hoboken – Overpelt, die uiteindelijk opging in Union Minière. Die verwerkte vooral primaire grondstoffen. De installaties waren verouderd en de activiteit liet jammer genoeg zijn vervuilende sporen achter.
In de jaren 90 maakte Union Minière daarom een belangrijke strategische beslissing: de fabriek zou zich voortaan toeleggen op het verwerken van edelmetaalhoudende bijproducten en recyclagemateriaal. Er werd – en wordt nog elk jaar – zwaar geïnvesteerd in duurzame, ecologisch verantwoorde en efficiënte processen. We geven daarbij belang aan het verlagen van de uitstoot, het energieverbruik, de geluidsimpact, en het verkleinen van de impact op het milieu en de buurt. 

Vandaag is de internationale Umicore groep wereldleider in materiaaltechnologie. Het raffinagecomplex in Hoboken is het meest geavanceerde ter wereld. 

Meer weten over onze activiteiten in Hoboken?

Onze missie voor 2030

Umicore is een toonaangevend bedrijf in circulaire materiaaltechnologie met een uitgebreide expertise op het gebied van materiaalwetenschappen, chemie en metallurgie. Onze ambitie is om materialen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren op een manier die beantwoordt aan onze missie: "materials for a better life".

Tussen nu en 2030 willen wij voor onze klanten een volwaardige transformatiepartner zijn, die hen begeleidt op hun reis naar duurzaamheid en circulariteit. We zijn alvast klaar en enthousiast om een sleutelrol te spelen in drie megatrends: het versnellen van de mobiliteitstransformatie, de groeiende behoefte aan geavanceerde materialen en het streven naar een wereldwijde circulaire economie.