Skip to main content Skip to primary navigation

Gemiddelde lood-in-bloedwaarden dalen verder rond Umicore site in Hoboken

Regional website Belgium

Het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) maakte vandaag de resultaten bekend van de halfjaarlijkse metingen van lood in bloed bij de kinderen die dichtbij de Umicore site in Hoboken wonen. De gemiddelde loodwaarde van de kinderen in de wijken Moretusburg en Hertogvelden daalde verder, nadat bij de vorige meting in het najaar van 2022 het laagste niveau ooit werd bereikt. 

De gemiddelde lood-in-bloedwaarde van 123 geteste kinderen daalde in het voorjaar 2023 naar 2,07 microgram per deciliter (µg/dl), het beste resultaat ooit, van 2,25 µg/dl in het najaar van 2022. In het najaar van 2022 werd bij geen enkel kind een loodwaarde van meer dan 10 µg/dl gemeten. Dit voorjaar werd er bij één kind in de wijk wel een dergelijke waarde opgetekend. In de recentste meting zijn er 10 kinderen met een waarde boven 4µg/dl. De wijkverpleegster neemt contact op met de gezinnen met kinderen met een lood-in-bloedwaarde hoger dan 4µg/l. Daarnaast kunnen gezinnen wiens kinderen een verhoogde waarde hebben telkens een beroep doen op Umicore om hun woning te onderzoeken op mogelijke loodbronnen.

“Deze resultaten zijn opnieuw een mijlpaal. We zijn tevreden dat onze inzet en jaarlijkse investeringen van ongeveer 25 miljoen euro aan milieumaatregelen om de verspreiding van stof te beperken, vertaald is in een verdere daling van de halfjaarlijkse lood-in-bloedresultaten.”

Johan Ramharter, directeur van de site van Umicore in Hoboken

“De toekomstige groene zone creëert afstand tussen de site en de aanpalende buurt. Deze afstand, de verdere verhuizing van kinderen uit de zone die het dichtst aan de site grenst en het voorzetten van verbeteringsmaatregelen op de site, zullen de komende jaren naar verwacht bijdragen aan een verdere daling van de gemiddelde lood-in-bloedwaarden. Ook zullen er geen kinderen meer direct naast de site wonen, het blijft voor Umicore in Hoboken van belang om de lood-in-bloedwaarden op te volgen. We verwelkomen dan ook de beslissing van de Stad Antwerpen om het onderzoeksgebied vanaf het najaar uit te breiden waardoor een betrouwbare analyse en vergelijking van gegevens mogelijk is,” zei Johan Ramharter.


Blijvende investeringen om dalende lood-in-bloedtrend aan te houden 

De Umicore site in Hoboken heeft verdere maatregelen genomen tegen het opwaaien en verspreiden van metaalhoudendstof als gevolg van de logistieke en productie-activiteiten op haar fabrieksterrein. Zo heeft de site recent de plaatsing van windschermen van 220 meter lang en zes meter hoog langs de Schelde afgerond. Daarnaast is gestart met de voorbereiding van de groene zone van ongeveer 5 hectare naast de site. De eerste 17 huizen, van de in totaal 186 woningen, werden in mei afgebroken. Umicore heeft deze woningen in de afgelopen jaren aangekocht en zal het terrein aanplanten om zo afstand tussen het site en de aanpalende buurt te scheppen. De lood-in-bloedmetingen bij de kinderen van 1-12 jaar in Zone 1 en 2, tonen systematisch dat kinderen die het dichtstbij het fabrieksterrein wonen, hogere waarden hebben dan de kinderen die verder weg wonen. Naar verwacht, worden de resterende huizen vanaf het najaar van 2023 afgebroken en zal de groene zone in de loop van 2024 volledig aangelegd worden, grenzend aan één hectare bos op de site van Umicore.


Tabel lood-in-bloedmetingen

Het PIH voert halfjaarlijks op vrijwillige basis het lood-in-bloedonderzoek bij kinderen van 1 tot 12 jaar uit in de wijken Moretusburg en Hertogvelden. Als gevolg hiervan varieert telkens de samenstelling en het aantal deelnemende kinderen. Het aantal deelnemende kinderen neemt mede af als gevolg van het feit dat er heel wat gezinnen met jonge kinderen zijn verhuisd, nadat ze ingegaan zijn om het aanbod van Umicore om hun woning te kopen. De resultaten van het onderzoek zijn beschikbaar op de website van het PIH.

Tabelgegevens afkomstig van de halfjaarlijkse lood-in-bloedonderzoeken van het PIH. 

Lood in bloed 2021 juni 2021 december 2022 juni 2022 december 2023 juni
Gemiddeld µg/dl 3,42 2,91 3,03 2,25 2,07
Aantal kinderen 
>4 µg/dl
78 47 30 8 10
Aantal kinderen 
>10 µg/dl
5 4 – waarvan 1 kind met >20 µg/dl 3 0 1
# geteste kinderen die in Moretusburg / Hertogvelden wonen 261 van de 406 232 van de 361 177 van de 331  127 van de 270 123 van de 245

Media Relations

Marjolein Scheers

Marjolein Scheers

T: +32 2 227 71 47
E-mail
Caroline Jacobs

Caroline Jacobs

T: +32 2 227 7129
E-mail