Groene zone
De site van Umicore in Hoboken vindt haar oorsprong in 1887. De Duitse bedrijven Metallgesellschaft en Degussa richtten toen langs de oevers van de Schelde de Sociéte Générale Metallurgique op om zilver te winnen uit concentraten en bijproducten van loodhoudende ertsen. Met de verdere industriële ontwikkeling van het gebied in de 19e en 20ste eeuw, de komst van scheepswerven en andere fabrieken, ontwikkelde zich ook huisvesting vaak in de directe nabijheid van industrie.
De site en de buurt – de wijken Moretusburg en Hertogvelden – zijn doorheen de tijd steeds dichter naar elkaar gegroeid, tot op een punt dat ze aan elkaar grensden. In 1958 werden nog huizen gebouwd in de Curiestraat die direct naast het fabrieksterrein ligt.
Waarom een groene zone?
De nabijheid van industrie en woongebied brengt uitdagingen met zich mee. De halfjaarlijkse lood-in-bloedmetingen, uitgevoerd door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) van de provincie Antwerpen, laten telkens zien dat kinderen die het dichtst bij de site wonen, in zone 1, gemiddeld hogere bloedwaarden hebben dan de kinderen die verder weg wonen.
De site van Umicore in Hoboken zet zich in om de invloed van haar activiteiten op de buurt zoveel mogelijk te beperken, zowel met tal van milieumaatregelen op de site, als met het aanleggen van een groene zone. Deze structurele en duurzame maatregel zal afstand scheppen tussen het naastgelegen woongebied en de site.
Een broekbos van zo'n vijf hectare
De groene zone beslaat in totaal ongeveer zes hectare. Eén hectare bos werd in het voorjaar van 2021 binnen de muren van ons fabrieksterrein aangelegd, aan de kant van de woonwijk. Aangrenzend buiten de site komt een broekbos van ongeveer vijf hectare.
De aanplanting van dit moerassig gebied met inheemse boomsoorten is eind 2024 begonnen en wordt naar verwacht in 2025 voltooid. Er zullen op het terrein verschillende verhogingen en ruimte voor waterpartijen worden voorzien.
De groene zone zal niet toegankelijk zijn voor publiek.
Lees meer over de groene zone in het onderzoek van Arcadis: Onderzoek van Arcadis toont het positieve effect aan van de aanleg van de groene zone.
Lood-in-bloedmetingen als grondslag voor zone-opdeling
De wijken Moretusburg en een deel van Hertogvelden zijn ingedeeld in drie zones, gerelateerd aan de halfjaarlijkse lood-in-bloedmetingen en analyses door het PIH. De invloed van de site op de buurt is het grootst in de aanpalende zone 1. Het is deze zone-indeling die aan de basis lag van de gezamenlijke beslissing van Umicore en de Provincie Antwerpen om daar de groene zone aan te leggen.
Aanloop naar de groene zone
De aanplanting van het broekbos begon in de eerste week van december 2024. Hier zijn heel wat stappen aan vooraf gegaan, met als start 2020.
Zone1
Om de groene zone te kunnen aanleggen, heeft Umicore alle bewoners in zone 1, die het dichtst bij het fabrieksterrein wonen, aangeboden om hun woningen te kopen. Bijna alle bewoners zijn op het aanbod ingegaan: meer dan 97% van de woningen werd tot nog toe verkocht. Dit aanbod loopt sinds eind 2020 en is nog open.
Zone 2
In zone 2, verder weg van de site, konden bewoners met kinderen tot 12 jaar eveneens vrijwillig hun huizen aanbieden voor verkoop aan Umicore. In zone 2 werden bijna 100 woningen vrijwillig verkocht aan Umicore. Het aanbod voor zone 2 werd eind 2021 afgesloten. Het is dus niet meer geldig voor bewoners met kinderen tot 12 jaar die na 2021 in zone 2 zijn komen wonen. De huizen die Umicore heeft gekocht worden onder andere indien nodig opgeknapt voor verhuur of krijgen een andere bestemming. Ze zullen niet worden verhuurd aan gezinnen met kinderen tot 12 jaar.
Gefaseerde afbraakwerken
Voor de aanleg van de groene zone worden in totaal 186 van de 191 woningen in zone 1 afgebroken. Umicore koos voor een gefaseerde aanpak waarbij de eerste fase diende om de effectiviteit van stofbeperkende- en veiligheidsmaatregelen op en rond de werven te testen. Na de afbraak van de eerste 17 huizen in mei 2023 werd samen met de aannemer vastgesteld dat alle getroffen maatregelen ruimschoots volstonden. Dankzij deze ervaringen kan de aannemer de afbraakwerken tijdens de tweede fase van de resterende 168 huizen zo goed, efficiënt en veilig mogelijk laten verlopen voor de buurtbewoners van Moretusburg.
Weersafhankelijke werkzaamheden in de tweede fase
Afhankelijk van de weersomstandigheden duren de afbraakwerken naar verwacht maximaal vier maanden. De weersomstandigheden hebben voornamelijk te maken met de windkracht en het zo veel mogelijk beperken van opwaaiend stof.
Het verloop van de afbraakwerken van de huizen en terreinwerken werd mee bepaald door de weersomstandigheden, voornamelijk de windkracht en het zo veel mogelijk beperken van opwaaiend stof. De afbraak van de huizen duurde van oktober 2023 tot en met juni 2024. Na de afbraakwerken werd het vrijgekomen terrein genivelleerd en klaargemaakt voor beplanting.
Opvolging en bestrijden van stofverspreiding
Umicore in Hoboken nam samen met de aannemer doeltreffende maatregelen om stofverspreiding op en rond de werven te vermijden. Zo werden huizen voor de afbraak natgesproeid en sloegen mistkanonnen stofverspreiding neer. De aannemer legde de werken direct stil bij het vrijkomen van stof, puin en afbraakmaterialen werden nat en afgedekt afgevoerd en na elke werkdag werden de betrokken straten gereinigd.
Monitoren van stof – meetstations en windbarometer
Onze dienst leefmilieu en onze R&D-afdeling volgden het eventueel vrijkomen van stof tijdens de afbraakwerken extra intensief op en analyseren de gegevens van onze eigen drie meetstations in de buurt en op het fabrieksterrein.
Daarnaast gebruiken we sinds begin 2021 een windbarometer op onze site om stofverspreiding te vermijden. In functie van de voorspelde windkracht passen we onze operationele activiteiten aan voor de afbraakwerken van de huizen.