Skip to main content Skip to primary navigation

Lood-in-bloedwaarden rond site Hoboken verder gedaald

Regional website Belgium

Vandaag maakte het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) de resultaten bekend van de najaarscampagne die het loodgehalte in het bloed van de kinderen in de wijk rond de Umicore-site in Hoboken meet. We vatten de resultaten samen:

  • De gemiddelde loodwaarden zijn verder gedaald naar 2,91 microgram per deciliter (tegenover 3,42 in het voorjaar van 2021).
  • Ook het aantal kinderen met een lood-in-bloedwaarde boven 5 microgram per deciliter daalde naar 13,3% tegenover 18,8% dit voorjaar. 
  • Het aantal kinderen met een loodwaarde boven 10 microgram per deciliter is gedaald naar 4, tegenover 5 in het voorjaar. Bij één kind werd echter nog een loodwaarde boven 20 microgram per deciliter vastgesteld. 
  • Het woongebied vlak naast de site (zone 1) blijft de meest kwetsbare zone met nog ongeveer 30% van de kinderen met een lood-in-bloedwaarde boven 5 microgram per deciliter (tegenover 41,5% dit voorjaar). 

We stellen vast dat, na een eenmalige opflakkering in het voorjaar van 2020, de gemiddelde waarden blijven dalen en we de positieve trend van de voorbije jaren opnieuw kunnen verderzetten. We zetten ons doorgedreven actieplan om verder te verbeteren onverminderd voort. Zo stemmen we sinds begin dit jaar onze logistieke activiteiten op de weersomstandigheden af. Op dagen met hogere windsnelheden stellen we activiteiten waarbij stof kan vrijkomen uit. We sproeien en reinigen nog intensiever en we maken gebruik van de allernieuwste technologie om onze uitstoot op te volgen en bij te sturen. We blijven alert om maatregelen in te voeren die onze emissies verder kunnen beperken en daarmee de lood-in-bloedwaarden nog verder zullen verbeteren.  

Lees hier het persbericht.

Hebt u hierover vragen? We staan voor u klaar via: 

 U vindt ook meer informatie over onze milieumetingen op onze website.