Skip to main content Skip to primary navigation

Lucht: stofbeheersing op de site en in de buurt

Het steeds verder terugdringen van onze uitstoot van geleide emissies uit onze schoorstenen en immissies van metalen in de omgeving is en blijft een topprioriteit. De voorbije jaren hebben we tal van milieumaatregelen genomen die hun vruchten afwerpen. Onze emissies zijn significant gedaald. 

De grootste uitdaging ligt echter in het verder verlagen van de concentraties van metalen in opwaaiend, uitvallend stof en in fijn zwevend stof.

In 2020 werd duidelijk dat een nog grotere waakzaamheid nodig is. Hoewel de uitstoot zich ver beneden de norm bevond, toonden de gemiddelde lood-in-bloedresultaten van het voorjaar een plotse verhoging, na een historisch laag gemiddelde in 2019. Onderzoek wees uit dat de verhoging veroorzaakt werd door een langere periode van droogte en hogere windsnelheden gecombineerd met kinderen die thuisbleven tijdens de COVID-lockdown. Dit leidde tot extra acties om opwaaiend stof tegen te gaan. Dankzij onze doorlopende projecten, die hieronder worden toegelicht, tonen de lood-in-bloedresultaten weer een dalende trend. 

Hoe dan ook blijven we investeren en ons inzetten om onze uitstoot nog verder en zo veel mogelijk te beperken. Een overzicht van onze belangrijkste en recentste maatregelen op de site en in de wijk naast onze site volgt hierna. 

Ga naar onze maandelijkse milieumetingen

 

Beperken en verminderen van fijn zwevend en grof uitvallend stof - op de site 

Aan de ene kant zetten we tal van technische maatregelen in voor het verminderen van fijn zwevend stof dat ontstaat door productieprocessen. Aan de andere kant pakken we het stof aan dat vrijkomt als gevolg van onze logistieke activiteiten, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van grondstoffen en het vervoer op het fabrieksterrein. 

 
Zuiveringsinstallaties

In 2024 traden twee extra installaties in werking met als doel de diffuse emissies vanuit twee  gebouwen op de site verder te verminderen. Bij een van de productiegebouwen is een tertiaire afzuiging geplaatst – de derde op onze site. Dit is een extra afzuiging naast de procesafzuiging en de hygiënegasafzuiging. Een tertiaire afzuiging zorgt voor een lichte onderdruk, waardoor stof niet meer uit de gebouwen kan ontsnappen.

Als we een stofbron ontdekken, zoeken we meteen naar de oorzaak en de mogelijke oplossingen.

Bij een ander gebouw bleek dat een van de warmtewisselaars, die procesgassen met zuivere lucht koelt, emissies veroorzaakte. We installeerden een extra HEPA-filter om te verhinderen dat de gekoelde lucht ongezuiverd naar buiten zou gaan. Een HEPA-filter is een krachtige filter die zelfs de fijnste stofdeeltjes kan verwijderen.

De loodraffinaderij 

Een goed voorbeeld van hoe we uitstoot bestrijden is de loodraffinaderij die dicht bij de wijk Moretusburg ligt. 
Lees meer over de loodraffinaderij

Maatregelen tegen de wind

Weersgebonden logistiek – de windbarometer 

Periodes van uitzonderlijk weer, zoals langere droogte en hogere windsnelheden, komen steeds vaker voor. Sinds begin 2021 hebben we onze productie- en logistieke activiteiten – het laden en lossen en transport van grondstoffen op de site – afhankelijk gemaakt van de voorspelde windsnelheden van onze windbarometer.  Het maakt deel uit van onze overtuiging en verantwoordelijkheid van duurzaam werken en duurzaam samenleven met onze buurt. 

De windbarometer werkt met de kleurcodes groen, oranje en rood. Bij groen gelden de gebruikelijke stofbestrijdingsmaatregelen. Bij oranje gaan onze productieactiviteiten door, maar nemen we extra stofbeperkende maatregelen, of stellen we bepaalde activiteiten uit. Bij code rood, met verhoogde windsnelheden of storm, leggen we bepaalde logistieke en/of productiehandelingen stil.

Deze weersgebonden manier van werken heeft gevolgen voor onze leveranciers en subcontractors. Bij code oranje of rood, moeten ook zij wachten. Zo kan een schip een dag langer blijven liggen voor het gelost kan worden. 

Sinds het eerste gebruik van de windbarometer in januari 2021 hebben we onze activiteiten meer dan 110 keer aangepast. (status eind november 2024).

 

Windschermen rond opslagplaatsen en langs de Schelde

Eén van de recentere maatregelen is het plaatsen van honderden meters windschermen van zes meter hoog op onze site.  

De windschermen staan rond onze opslagplaatsen voor grondstoffen. Begin 2023 hebben we een windscherm geplaatst van ongeveer 220 meter lang, langs de oever van de Schelde en ter hoogte van de Smelter.  

Er loopt een studie om ook windschermen te plaatsen ter hoogte van de Hoogoven, ook aan de kant van de Schelde.

Zo wordt bij logistieke activiteiten zoals het laden en lossen van grondstoffen de verspreiding van stof op de site en in de buurt tot een minimum beperkt.

 

Besproeiing, reiniging en overdekking

Intensieve besproeiing en beneveling   

Een basismaatregel om opwaaiend stof te beperken of te voorkomen is besproeiing en reiniging. Het bedrijfsterrein wordt elke dag nat gehouden. Dit gebeurt door een sproeiwagen en door automatische sproei-installaties op zowel de straten van de site als in en rond opslagplaatsen.  

 

Overdekte en benevelde opslagplaatsen van 10.000 m

Onze tussenproducten en grondstoffen stockeren we in opslagplaatsen. Sinds 2021 gebruiken we bijvoorbeeld twee hallen van elk 5.000 vierkante meter, dus 10.000 vierkante meter in totaal, die beide overdekt zijn met een brandveilig zeil. 

In de overdekte opslagplaatsen gebruiken we vernevelaars die stof neerslaan. 

Al het water wordt opgevangen in ons intern rioleringssysteem en vervolgens gezuiverd in onze waterzuiveringsinstallatie op het fabrieksterrein.

 

Speuren naar de kleinste stofbronnen met 3D-modellen en röntgenfluorescentie

We hebben dankzij vele meetmethodes en opvolgingsmaatregelen inmiddels veel stofbronnen onder controle. Hierdoor heeft de uitstoot van sommige stoffen al zo'n laag peil bereikt, dat de meting ervan technisch gezien nauwelijks nog mogelijk is.

De grote uitdaging is het opsporen en beheersen van kleinere en minder evidente stofbronnen en van fijnstof dat moeilijk of zelfs niet zichtbaar is. We gebruiken dan ook de modernste meettechnieken in onze speurtocht naar stof. 

Het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO) heeft bijvoorbeeld een aantal jaren geleden onze site in driedimensionaal (3D) in kaart gebracht. Dankzij modelstudies met 3D-visualisaties van mogelijke luchtstromen krijgen we een beter beeld van de verschillende windrichtingen en -snelheden op het fabrieksterrein en detecteren we tochtgaten waar er eventueel stof kan opwaaien. 

Een ander voorbeeld is het gebruik van röntgenfluorescentie. Dit toestel meet direct de hoeveelheid metalen in fijn stof die vrijkomen door onze activiteiten, of bij installaties waarvan we geen vermoeden hadden dat ze fijn stof veroorzaken. De resultaten van de metingen zijn elk uur en dus ook zeer regelmatig, af te lezen. Dankzij het gebruik van deze geavanceerde technologie en data-analyse kunnen we sneller nieuwe en kleinere stofbronnen opsporen en gepaste verbeteringsmaatregelen nemen.

Opwaaiend stof voorkomen en beperken – ook in de buurt

 
Intensieve reiniging 

In de wijk Moretusburg naast onze site reinigen we wekelijks de straten. Het speelterrein en de speeltuigen krijgen eveneens regelmatig een grondige reinigingsbeurt. Ook de voetpaden worden twee maal per jaar gereinigd en vaker tijdens de maanden juli en augustus, of tijdens langdurige droogte. 

 
Ontstoffen van woningen

Bij verbouwingen en grotere klussen in huis kan oud opgehoopt stof vrijkomen en zich in de woning verspreiden. Buurtbewoners die bijvoorbeeld hun zolder willen laten renoveren of een oude rolluikbak willen laten verwijderen, raden wij aan om die delen van de woning eerst professioneel te laten ontstoffen. 

Voor deze gratis dienst kan u ons bereiken via mail of op ons gratis groene nummer 0800 93739.