Skip to main content Skip to primary navigation

Op weg naar een volledig geëlektrificeerd wagenpark

Regional website Belgium

Als leider in duurzaamheid wil Umicore het goede voorbeeld geven en een echt verschil maken. De CO2-uitstoot van het bedrijfswagenpark snel en drastisch verminderen hoort daarbij. Umicore biedt daarom haar kaderleden in België vanaf 2020 enkel nog geëlektrificeerde bedrijfswagens aan.  
 
Het Compensation & Benefits team van Umicore werkte in 2019 een nieuwe policy uit rond mobiliteit en bedrijfswagens, die sinds begin 2020 van toepassing is. Er wordt in eerste instantie de mogelijkheid geboden om afstand te doen van de bedrijfswagen, en in ruil een compensatie te krijgen in de vorm van brutoloon. Dit motiveert werknemers om te kiezen voor de trein, bus of fiets om hun verplaatsingen naar het werk te doen. “Onze uitdaging in mobiliteit is ervoor te zorgen dat we naast de bedrijfswagen ook goede alternatieven bieden. Voor de bedrijfswagen zelf streven we naar een waarde van nul gram CO2-emissie”, aldus Michael De Meyer, Compensation & Benefits Project Manager.  
 
Wie de bedrijfswagen houdt, kan uitsluitend nog kiezen voor geëlektrificeerde wagens. Michael De Meyer legt uit: “Gedurende een overgangsperiode zijn dat zowel plug-in hybride (PHEV) als elektrische wagens (BEV), maar onze ambitie is om vanaf 2022 enkel nog volledig elektrische wagens in onze vloot op te nemen.” 
 
De evolutie naar geëlektrificeerde wagens hangt uiteraard ook samen met de mogelijkheid om deze wagens op te laden. Medewerkers kunnen hun geëlektrificeerde bedrijfswagen thuis en onderweg opladen. Umicore heeft er ook voor gekozen om op haar sites in België een uitgebreide laadinfrastructuur uit te bouwen, die ook toegankelijk zal zijn voor medewerkers die hun eigen wagen wensen te laden. Mede dankzij de projectsubsidies vanuit het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid in het kader van het actieplan ‘Clean Power for Transport’, zal deze infrastructuur in de komende jaren verder uitgebreid worden.     
 
Deze nieuwe stap in het mobiliteitsaanbod is een belangrijke aanpassing voor onze medewerkers.  Umicore wil met deze aanpak haar kernwaarden rond duurzaamheid onderstrepen en loopt hiermee voorop in de vergroening van de bedrijfswagens in België.