Umicore steunt “Da’s Geniaal” om jongeren in contact te brengen met wetenschap

Regional website Belgium

De volgende generatie vernieuwers zal een belangrijke rol spelen voor een onderneming met een sterke focus op technologie, zoals Umicore.. Wetenschappelijke interesse stimuleren en jongeren uitdagen om na te denken over innovatie zijn belangrijke schakels in het bouwen aan een duurzame toekomst. Wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM)  geven leerlingen de instrumenten om die toekomst op te bouwen.

"Da’s Geniaal" is bedoeld om de kloof tussen wetenschap en techniek en jongeren te verkleinen. We willen alle kinderen en jongeren tussen 10 en 14 jaar oud aanmoedigen om hun innerlijke wetenschapper te ontdekken door middel van - op hun leeftijd afgestemde - uitdagingen, weinig bekende feiten en experimenten. Het is immers vaak rond die leeftijd dat jongeren ontdekken wat ze het liefst doen."  -- Inge Van Antwerpen, Manager Young Talent and Onboarding bij Umicore 

STEM-gebaseerd onderwijs gaat verder dan exacte wetenschappen en wiskunde en reikt leerlingen 21e-eeuwse vaardigheden aan, waaronder media- en technologiekennis, communicatie, probleemoplossend en kritisch denken, creativiteit en meer. Die vaardigheden vormen de basis van innovatie en hebben het potentieel om de wereld te veranderen. Umicore wil jongeren graag aanmoedigen om zich in STEM thema’s te verdiepen en daarom steunen we de campagne “Da’s Geniaal”. 

Da’s Geniaal” groepeert 18 privébedrijven die hun krachten hebben gebundeld in een platform waar zowel ouders, scholen als bedrijven verschillende STEM-initiatieven kunnen verzamelen om zo meisjes en jongens warm te maken voor wetenschap. In een clean-tech bedrijf als Umicore ligt STEM vele collega’s nauw aan het hart.

Inge Van Antwerpen, Manager Young Talent and Onboarding bij Umicore : "Da's Geniaal is bedoeld om de kloof tussen STEM en jongeren te verkleinen. We willen alle kinderen en jongeren tussen 10 en 14 jaar aanmoedigen om de wetenschapper in zichzelf te ontdekken aan de hand van leeftijdsgerichte uitdagingen, weetjes en experimenten. Het is immers vaak rond die leeftijd dat jongeren ontdekken wat ze het liefst doen."  

"We kunnen jongeren inspireren door onze verhalen te vertellen", legt Inge uit. “Waarom zou je STEM gaan studeren? Omdat je dan kan bijdragen aan een duurzame wereld. Een wereld waarin we batterijen van elektrische wagens maken en nadien terug recycleren. Omdat wij goud en zilver uit gsm’s recycleren en niet meer uit de mijnen halen. Omdat Umicore meewerkt aan de zonnecellen die op de Marsrover zitten.” 

Er zijn al erg veel initiatieven voor jongeren rond STEM, maar die bereiken vaak vooral kinderen van ouders uit de STEM-wereld. “Er heerst bij jongeren nog altijd het hardnekkige idee dat het enkel iets is voor bollebozen, of vooral voor jongens. Wij gaan resoluut voor een inclusieve aanpak. Met dit project willen we alle kinderen bereiken die geen idee hebben wat STEM inhoudt en hoe het verbonden is met hun dagelijks leven. Onbekend is onbemind! Daarom legt ‘Da’s Geniaal’ de connectie tussen STEM en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen die jongeren belangrijk vinden.”

Informatie over STEM en andere initiatieven voor zowel ouders als leerkrachten vind je op het platform terug. Laat je inspireren en surf naar

www.dasgeniaal.be