Skip to main content Skip to primary navigation

Brandweer Zone Antwerpen gebruikt Umicore huizen in Moretusburg voor opleiding nieuwe manschappen

Regional website Belgium

Umicore Hoboken werkt reeds vele jaren nauw samen met de brandweerkorpsen uit de buurt. Deze samenwerking beperkt zich niet alleen tot oefeningen op het fabrieksterrein. Op vrijdag 13 januari gebruikt Brandweer Zone Antwerpen in de wijk Moretusburg enkele door Umicore aangekochte woningen op het Wolplein en in de Kaarderstraat voor de opleiding van een tiental nieuwe manschappen. De oefening duurt de hele dag en wordt begeleid door ervaren instructeurs. 

De brandweer zal zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld van Moretusburg, de wijk die het dichtst tegen het fabrieksterrein van Umicore ligt. Tijdens de opleiding zet het korps maar liefst vijf voertuigen in. De nieuwe rekruten oefenen er op het opsporen van slachtoffers in situaties met een beperkte zichtbaarheid. Ook het aanleren van evacuatietechnieken staat die dag op het programma. 

Geen rook of vuur 

Belangrijk is dat de nieuwe brandweercollega’s de nodige technieken aanleren zodat ze zich veilig kunnen verplaatsen in een gebouw waar er geen of beperkte zichtbaarheid is vanwege bijvoorbeeld rookontwikkeling. Vrijdag 13 januari wordt er tijdens de oefening  gebruik gemaakt van helmen met een verduisterd vizier, zodat er GEEN rook of vuur nodig is.

Buurtbewoners in de betrokken straten ontvingen ook een brief naar aanleiding van deze geplande brandweeropleiding.