Umicore, Githo Nijlen en Thomas More STEMmen jongeren af op de toekomst

Regional website Belgium

Hoe kan de bedrijfswereld het onderwijs helpen om jongeren enthousiast te maken voor STEM-richtingen en -beroepen? Die vraag houdt ons bij Umicore al een tijd bezig. Na eerdere projecten waarin we jongeren inspireerden en informeerden over wetenschap, technologie, techniek en wiskunde, ontwikkelden we nu samen met Githo Nijlen en Thomas More een volledig nieuwe STEM-opleiding. "Een win-win voor alle betrokken partijen, maar vooral voor jongeren", zegt Inge Van Antwerpen, manager Young Talent and Onboarding bij Umicore.

STEM-initiatieven ondersteunen is al lang topprioriteit bij Umicore. Zo werkten we twee jaar geleden mee aan de Da's Geniaal-campagne. Via toffe experimenten en challenges inspireerden we kinderen en jongeren om de wetenschapper in zichzelf te ontdekken. Vervolgens was er de #STEMhelden-campagne, waarin we jongeren toonden hoe ze met een STEM-diploma actief kunnen meewerken aan een betere wereld. 

Zelf energie opwekken met een batterij, supermagneten en koperdraad? Thomas Creemers van Umicore toont aan TikTokker Aaron De Groeve hoe je dat doet.

Ontdek de "battery challenge"

Partners in STEM 

“Maar het mocht nog verder gaan”, zegt Inge Van Antwerpen, manager Young Talent and Onboarding bij Umicore. “Met enkele middelbare scholen zetten we in op een intensief partnerschap. Het Githo in Nijlen was daar een van. Met hen en met hogeschool Thomas More werkten we nu een volledige nieuwe STEM-richting uit voor de school: Biologische STEM-wetenschappen.”

In schooljaar 2021-2022 start de opleiding in het derde jaar. Vervolgens wordt de richting trapsgewijs verder uitgebouwd. De eerste leerlingen uit deze richting zullen dus in schooljaar 2024-2025 afstuderen.

“STEM-initiatieven ondersteunen is al lang
topprioriteit bij Umicore.”

Inge Van Antwerpen (Umicore)

Les in de natuur

“Githo Nijlen wil dé school voor wetenschap, techniek en ondernemen zijn”, zegt Steven Helsen, algemeen directeur van Githo Nijlen. “Dat is zeker geen holle uitspraak. We hebben regelmatig contact met de lokale bedrijfswereld, om hen te bevragen over hun noden en hoe wij daaraan tegemoet kunnen komen. Zo weten we dat bedrijven snakken naar wetenschappelijk en technologisch opgeleide studenten en arbeidskrachten.”

Om de nieuwe studierichting inhoudelijk vorm te geven, werd een kernteam opgericht, bestaande uit leerkrachten en directie van Githo Nijlen, medewerkers van Umicore en docenten van hogeschool Thomas More.

“De leerlingen kunnen werken aan concrete projecten, waaronder waterzuivering. 'We gaan de Nijlenbeek (die vlak achter de school gelegen is) zuiveren,' klinkt het hier nu vaak als boutade”, lacht Steven Helsen. “Ik ben niet zeker of dat een realistische doelstelling is, maar het toont wel mooi hoe praktijkgericht we willen werken. De leerlingen zullen buiten stalen uit de beek kunnen nemen, en die vervolgens in het nieuwe labo analyseren. Zo staan ze meteen met de voeten in de natuur én in de praktijk.”

“We hebben regelmatig contact met de lokale bedrijfswereld, om hen te bevragen over hun noden en hoe wij daar als opleidingscentrum aan tegemoet kunnen komen.”

Steven Helsen (Githo Nijlen)

Durven dromen

De aankleding van het nieuwe lokaal was ook voor rekening van Umicore. “Samen met ons communicatieteam in Hoboken gingen we aan de slag om daar een toffe leeromgeving van te maken”, aldus Inge Van Antwerpen. “'Imagine what you could do', prijkt nu in grote letters op de muur, kleurrijke foto's en illustraties tonen de leerlingen welke weg ze later uitkunnen als ze verder gaan met STEM. Wie weet zien we hen binnen enkele jaren wel op een van onze sites als nieuwe collega.”

De school is alvast lovend over het ontwerp. “Veel van onze leerlingen starten in het eerste jaar met grote goesting aan een STEM-richting, maar eens ze 15 à 16 zijn haken sommigen ook weer af. Dat is nu eenmaal een leeftijd waarop ze dingen ineens saai vinden”, zegt Steven Helsen. “Zo'n inspirerend lokaal kan dan echt een extra stimulans zijn om toch door te zetten.”

Tot slot zal Umicore ook stages en bedrijfsbezoeken organiseren voor de school, die centraal tussen haar sites in Hoboken en Olen ligt. Zo krijgen de leerlingen ook de kans om binnen de bedrijfsmuren te zien wat STEM kan betekenen.

Heeft jouw zoon of dochter technische of wetenschappelijke kriebels? Check dan zeker de toffe challenges

Da's geniaal

STEMhelden

En er staan nog meer STEM-initiatieven op de kalender. Noteer alvast 28 november: dan kan je tijdens de 'Dag van de Wetenschap' samen met Umicore op ontdekking in de wondere wereld van STEM.