Skip to main content Skip to primary navigation

Herstellingswerken en maatregelen

Regional website Belgium

Maandag 2 maart heeft er zich een brand in de loodraffinaderij op onze site voorgedaan. We houden u graag op de hoogte van de verdere opvolging en van het verloop van de herstellingswerken.

Onze eerste aandacht is de voorbije weken uitgegaan naar het terug dichtmaken van het gebouw.  Daarna hebben we ook stut- en stabiliteitswerken uitgevoerd in de meest beschadigde zone van het gebouw. Er is begin deze week een externe firma gestart om nog bijkomende stabiliteits- en verstevigingswerken uit te voeren.  We verwachten dat die werken nog enkele weken in beslag zullen nemen.  Het is op dit ogenblik moeilijk om een exacte planning van de verdere herstelwerken te geven omdat de beschikbaarheid van externe firma’s sterk wordt beïnvloed door de Corona-crisis.  De productie in de loodraffinaderij blijft stilliggen tijdens deze werken.

De brand is ontstaan in de opslagplaats voor oliën en vetten binnen de loodraffinaderij. Bij de heropbouw zal deze opslagplaats niet meer op dezelfde plaats worden gebouwd, maar los van het gebouw. We hebben intussen ook de andere plaatsen waar de oliën en vetten in de verschillende diensten bewaard werden onder de loep genomen. Voor een aantal van deze locaties is beslist om op korte termijn een aparte opslagplaats in te richten om daar de producten onder te brengen en blijvend en veilig te stockeren, zodat ze op geen enkele plaats op de site nog in de buurt van onze processen staan.  

Daarnaast  voorzien we ook om onze preventiedienst en interne brandweer extra te ondersteunen  via een extern expertisebureau, dat hen zal bijstaan in advies rond brandbeveiliging, -preventie, etc.

We plannen bovendien ook nog tal van  acties die de (brand)veiligheid op de site verder zullen verbeteren. Zo werden een aantal locaties intussen reeds uitgerust met extra branddetectiesystemen.

Als u nog vragen zou hebben, kunt u ons steeds contacteren op ons groen nummer: 0800-93739.