Skip to main content Skip to primary navigation

Bike to work

Regional website Belgium

Met de fiets naar het werk pendelen heeft een heleboel voordelen: je vermijdt er niet alleen de files mee, het doet ook wonderen voor je gezondheid en je welzijn. Een ander voordeel is de milieuwinst door de verlaging van de CO2-uitstoot. 

Umicore biedt zijn Belgische medewerkers een programma voor fietsleasing aan. Ze krijgen de kans om een fiets naar keuze te leasen met de mogelijkheid om hem achteraf te kopen. Evelien Nys, Compensation and Benefits Manager, legt uit wat het programma inhoudt: “Het programma voor fietsleasing geeft de medewerkers de mogelijkheid om een elektrische fiets, een speedelec of een klassieke fiets te leasen.  Tijdens de leasingperiode van drie jaar ben je ook verzekerd tegen ongevallen en diefstal, inclusief pechverhelping in de Benelux.  Het leasingcontract omvat ook een jaarlijks onderhoud. Vandaag leasen in totaal 996 medewerkers van Umicore in België een fiets via ons programma, wat overeenkomt met 30% van onze Belgische medewerkers.”

Het programma bevordert het gebruik van de fiets als belangrijkste vervoermiddel van de medewerkers, met de mogelijkheid om hem met het openbaar vervoer te combineren. Het beleid eist dat de medewerkers ten minste 10% van het jaar met de fiets pendelen. Dat betekent dat je in het voorjaar en de zomer met de fiets naar het werk kunt komen en op koude, natte herfst- en winterdagen een ander vervoermiddel kunt gebruiken. 

Je hoeft niet noodzakelijk dicht bij het werk te wonen om de fiets te nemen, voegt Evelien eraan toe: “De fiets is fantastisch voor lastige trajecten met veel files. Met dit programma willen wij de mobiliteit verbeteren en de mensen vlotter naar het werk brengen. En ook gezonder, want het pendelen wordt een deel van je dagelijkse lichaamsbeweging.”  Medewerkers die wat verder van het werk wonen, kunnen een gewone elektrische fiets kiezen (met elektrische pedaalhulp tot 25 km/u) of een speedelec (met elektrische pedaalhulp tot 45 km/u). 

De veiligheid is voor ons bij Umicore een grote prioriteit; daarom organiseren we informatiecampagnes of opleidingen over hoe je je fiets in topconditie houdt, welke verkeersregels je als fietser op straat moet naleven en hoe je veilig op de weg kunt fietsen. Voor speedelecs is het gebruik van een helm natuurlijk verplicht, voor alle andere soorten fietsen wordt het stellig aangeraden.