Kan je pizza’s bakken in een hoogoven?
Kan je pizza’s bakken in een hoogoven? De vraag die we beantwoordden in Wetenschapje
“Kan je pizza’s bakken in een Hoogoven?” Een vraag die kinderen stellen als we het hebben over hoe we met grote ovens telefoons recyclen tot edelmetalen. Als je een wetenschapper bent, of een volwassene, vind je dit misschien een domme vraag, maar jongeren nieuwsgierig maken en enthousiast maken om te leren over wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM) is geen gemakkelijke taak. Het team van Wetenschapje, een podcast voor kinderen in België geproduceerd door Het Geluidshuis, richt zich op het creëren van leuke vragen die kinderen leren over STEM en 2 Umicore-collega's kregen de kans om deel te nemen aan de podcast.
Nieuwsgierig naar de podcast?
Stephanie studeerde af als ingenieur met een doctoraat in materiaalkunde. Ze werkt sinds 2010 bij Umicore toen ze Umicore in Olen bezocht tijdens haar studies en besloot meteen te solliciteren. “Toen ik jong was, wilde ik alles doen, ik had echt een brede interesse, ingenieur worden gaf me de mogelijkheid om van alles wat te proeven. Toen ik bij Umicore kwam, leerde ik dat ik nog steeds verschillende dingen kon doen binnen mijn vakgebied, van onderzoek tot operations en supply chain”. Toen haar werd gevraagd of ze mee wilde doen aan de podcast, was ze meteen enthousiast, niet alleen vanwege de ervaring, maar ook vanwege wat het betekende. “Mijn kinderen behoren tot de doelgroep en ik wist meteen dat ze het geweldig zouden vinden. Als je in STEM werkt, kun je complexe dingen doen, leuk maar niet altijd gemakkelijk uit te leggen of te begrijpen. Het feit dat we de interesse van kinderen voor metallurgie en recycling op een leuke en opwindende manier kunnen prikkelen, klonk erg uitdagend. Als ik naar het resultaat kijk, ben ik er trots op te kunnen zeggen dat het erg cool klinkt!”
Annick, hoofd R&D voor elektro-optische materialen, studeerde af als master in kwantumchemie. Ze werkt sinds 2011 bij Umicore. “Als jong meisje hield ik van wiskunde, maar nog meer hield ik van het oplossen van raadsels, vooral als ze te maken hadden met wetenschap en wiskunde. Wat ik het leukst vind aan mijn rol is de brede reikwijdte: enerzijds varieert het van recycleren tot het produceren van wafers in de clean room, en anderzijds van het aanpakken van uitdagingen van klanten tot het stimuleren van innovatie. Ik streef ernaar om zinvolle verbeteringen aan te brengen door de realiteit van vandaag uit te dagen, en ik moedig mijn team aan om elke hoek van de puzzels die ze tegenkomen te verkennen.
Ze sloot zich ook aan bij de podcast, en toen het gesprek over germanium ging, was zij de betrouwbare expert die ze belden. "Ik vond het geweldig! Ik heb twee dochters en tijdens autoritten vermijden we schermen, dus podcasts zijn perfect. Het grappige is dat we eigenlijk fans zijn van Wetenschapje, dus het was een eer om eraan deel te nemen. Het is een geweldige podcast met precies de juiste balans tussen wetenschap en verhalen vertellen. En het beste is dat je als ouder ook echt vermaakt wordt.
Letterlijk zo dat kinderen het begrijpen
Stephanie zag de podcast voor het eerst op kantoor en besloot hem samen met haar collega's af te spelen. "We moesten allemaal lachen! Je hebt de podcast-interviewer die beschrijft hoe een metaal het recyclingproces in al zijn facetten ziet en dan hoor je de 2 Mars-rovers met elkaar praten, het is echt creatief en iets waar je echt van geniet. Ongeacht de leeftijd waren we allemaal trots om een nieuwe manier te horen om ons bedrijf te beschrijven”.
Annick genoot van het luisteren naar de aflevering en voelde zich trots om te zien dat recycling leuk en boeiend werd gemaakt voor kinderen. “Toen de interviewer vragen stelde, stelde ik me voor dat ik het aan mijn eigen dochters zou uitleggen. Ik dacht na over hoe ik mijn baan en het werk van mijn collega's en ik zou beschrijven. Het enige verschil is dat mijn dochters zeker veel meer vervolgvragen zouden hebben gesteld!”
Het belang van STEM
Inge, Young Talent en Onboarding manager, leidt de initiatieven rond kinderen en STEM. Bij Umicore zien we het als onze missie om niet alleen huidige professionals te inspireren en te innoveren, maar ook de STEM-leiders van de toekomst te inspireren. “We zijn altijd op zoek naar initiatieven en toen we werden uitgenodigd om deel te nemen aan Wetenschapje was het een no-brainer. Een podcast is niet alleen een duurzame optie, maar het is ook iets waar je naar luistert in je vrije tijd. Het is geen onderdeel van een leerpakket of gesponsord door een school - je doet het voor de lol, vrijwillig en dat heeft veel kracht. Leren over wetenschap in de auto met je gezin. We hebben allemaal mensen nodig die een hart voor wetenschap hebben en op die leeftijd kunnen we het zaadje planten. Wie weet loopt er in de toekomst een van hun luisteraars door de Umicore-gangen".
Annick gelooft ook dat het belangrijk is om op jonge leeftijd in aanraking te komen met wetenschap. "Kinderen moeten nadenken over toekomstige carrières als ze nog vrij jong zijn, en ze kennen meestal alleen bekende banen zoals leraren of politieagenten. We moeten wetenschap zichtbaarder voor ze maken, zodat ze dingen als laboratoria en onderzoek kunnen zien. Wetenschap hoeft niet echt te worden gepromoot - het is al interessant. Zodra ze het zien en ervaren, zullen ze er meteen van houden."
Inge vertelde dat het niet alleen om STEM gaat, maar ook om diversiteit en inclusie in de STEM-gebieden: "We zijn er trots op dat 2 vrouwelijke wetenschappers Umicore vertegenwoordigen. Je kunt de kracht van een vrouwelijke stem die wetenschap uitlegt in een podcast niet onderschatten, het verbreedt het spectrum voor meisjes. Toen ik Stephanie en Annick vandaag hoorde, zagen meisjes overal dat het cliché dat wetenschap alleen voor jongens is, absoluut niet waar is".
De waarheid is dat je geen pizza's in een hoogoven kunt bakken, ze zouden meteen verdwijnen, maar de kennisreis die onze experts je in de podcast laten maken, is veel leuker dan dat korte antwoord.