Skip to main content Skip to primary navigation

Persbericht: update brand in Hoboken

Regional website Belgium

Op woensdagochtend 3 juli 2019 brak er brand uit in een randinstallatie van de smelter in de recyclagefabriek van Umicore in Hoboken (België). De brand werd diezelfde ochtend geblust en niemand raakte gewond.

De brand werd veroorzaakt door een elektrische storing in de motor van de transportband die de smelter voedt. Deze band en de behuizing ervan zijn vernietigd en moeten worden vervangen. De oven van de smelter en de andere kritieke delen van de productie-installaties op de site bleven volledig intact.

De milieu-impact van de brand is verwaarloosbaar aangezien geen grondstoffen verloren gingen in de brand en er geen metalen werden uitgestoten.

De smelter zal in stilstand modus blijven totdat de toevoerinstallatie hersteld is. Naar verwachting zullen deze herstellingen, die zowel elektrische als mechanische werken inhouden, ongeveer 4 weken in beslag nemen en zal de smelter vanaf begin augustus haar normale activiteit hervatten. Intussen zal de rest van de fabriek haar activiteiten verderzetten en tussenproducten verwerken. Leveringen aan klanten zullen doorgaan zoals gepland. De financiële impact van de brand op Umicore’s REBIT voor 2019 wordt geschat net onder € 10 miljoen, rekening houdend met zowel de volume-impact ten gevolge van de stilstand als de herstelkosten die onder het eigen risico van de verzekeringspolis vallen. 

Voor meer informatie

Investor Relations

Eva Behaeghe                                               +32 2 227 70 68                         eva.behaeghe@umicore.com

Evelien Goovaerts                                         +32 2 227 78 38                    evelien.goovaerts@umicore.com 

Aurélie Bultynck                                             +32 2 227 74 34                       aurelie.bultynck@umicore.com

Media Relations

Marjolein Scheers                                          +32 2 227 71 47                    marjolein.scheers@umicore.com

 

Umicore profiel

Umicore is een wereldwijde materiaaltechnologie- en recyclagegroep. Umicore legt zich toe op toepassingsgebieden waar haar expertise inzake materiaalkunde, scheikunde en metallurgie een verschil maakt. Haar activiteiten zijn georganiseerd in 3 business groups: Catalysis, Energy & Surface Technologies en Recycling. Elke business group is opgedeeld in verschillende marktgerichte business units, met materialen en oplossingen die aan de top staan van nieuwe technologische ontwikkelingen en noodzakelijk zijn in het dagelijkse leven.         
 
Het merendeel van Umicore’s inkomsten is afkomstig uit, en het grootste deel van haar O&O inspanningen is gericht op materialen voor schone mobiliteit en recyclage. De allesoverheersende doelstelling van Umicore – duurzame waarde creëren – is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te maken en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met haar beleidsverklaring: ‘materials for a better life’. 
 
Umicore’s industriële en commerciële activiteiten evenals haar activiteiten met betrekking tot O&O zijn verspreid over de hele wereld om zo goed mogelijk op de behoeften van haar internationale klanten te kunnen inspelen. De Groep boekte in 2018 inkomsten (metaal niet inbegrepen) van € 3,3 miljard (omzet van € 13,7 miljard) en stelt iets meer dan 10.400 mensen in dienst.