Financial Planning Manager

Belgium, Hoboken
New Business Incubation
Process & Product Development, Business Development

Over Umicore

Umicore is een wereldspeler in materiaaltechnologie. Een stabiele internationale groep en tegelijkertijd een op en top Belgisch bedrijf met vier vestigingen in ons land. Wij ontwikkelen technologieën en produceren materialen voor hoogwaardige zonnecellen gebruikt in satellieten, herlaadbare batterijen, led-toepassingen, katalysatoren...Via recyclage halen we kostbare metalen uit onder meer laptops en gsm's.

Over New Business Incubator (NBI)

De CTO-organisatie is opgebouwd rond twee pijlers: Corporate Research & Development (CRD) en New Business Incubation (NBI). NBI is een nieuw opgerichte entiteit die het voortouw zal nemen in de inspanningen van Umicore om vernieuwende technologieën van de volgende generatie te identificeren en te incuberen met het oog op het creëren van nieuwe  opportuniteiten. CRD en NBI zullen, in nauwe samenwerking met de business units, zorg dragen voor het stappenplan naar deze technologische innovaties van Umicore voor de korte, middellange en lange termijn.

Wat jij zal doen

De NBI-organisatie breidt haar technologiegerichtheid uit met een sterke bedrijfsoriëntatie. Het beoordelen van de zakelijke levensvatbaarheid op lange termijn van de verschillende programma's en het identificeren van de vereiste verbeteringshefbomen is van cruciaal belang en zal toekomstige investeringsbeslissingen sturen. 
Als Financial Planning Manager moet je deze financiële focus inbrengen en zorgen voor een strategische vooruitblik door middel van gedegen scenarioplanning en businessplannen.
In die hoedanigheid maak je financiële planning en modellering tot een kerncompetentie binnen de NBI-organisatie om de levensvatbaarheid op lange termijn van de verschillende New Business Incubators en programma's te beoordelen.
 
Gedetailleerde verantwoordelijkheden :
Je stuurt de strategische en financiële planning voor de NBI organisatie aan: 

 • Je stelt strategische en financiële planning op als een belangrijke competentie binnen de NBI organisatie:
  • Het proces leiden naar verbonden, intelligente en continue forecast- en planningsprocessen, waarbij digitale transformatie wordt geïntegreerd waar relevant.
  • Zorgdragen voor financiële meting van het gehele NBI portfolio, inclusief opzet van financiële parameters voor early stage innovatieprojecten.
  • Ondersteunen en uitdagen van de verschillende business owners bij de financiële vertaling van hun strategische roadmap. Ervoor zorgen dat verschillende stakeholders actief betrokken zijn bij de exercitie en het resultaat onderschrijven.
  • Bevorderen van het zakelijk inzicht binnen de NBI-organisatie door het creëren van financieel bewustzijn en een kernbegrip van de strategische roadmap en de financiële impact daarvan. 
 • Je beoordeelt de levensvatbaarheid op lange termijn van de verschillende New Business Incubators en programma's en bepaalt de belangrijkste verbeteringsinstrumenten om te evolueren naar duurzame bedrijven. Voor elk van de programma's zal je :
  • Een duidelijk begrip ontwikkelen van de business en de belangrijkste drijfveren
  • Evalueren van het business model en ontwikkelen van lange termijn modellen vanuit een financieel perspectief. 
  • De strategische roadmap en het actieplan mede ontwikkelen samen met interne en externe key business stakeholder
  • Ondersteunen van de ontwikkeling van business- en prijsmodellen voor elke incubator door het nodige inzicht te geven in financiële hefbomen en het formuleren van degelijke aanbevelingen over hoe deze te optimaliseren.


Je geeft leiding aan de Business controlling van NBI battery recycling; je bent verantwoordelijk voor de batttery recycling controlling, het vertalen van financiële resultaten naar solide business aanbevelingen voor de NBI organisatie en management team door :

 • Coördineren van het afsluitproces 
 • Zorgen voor een correcte metaal boekhouding 
 • Ondersteuning van commerciële uitmuntendheid door het verstrekken van pricing tools
 • Het onderhouden van een end-to-end overzicht en diepgaand begrip van de huidige systeem set-up. 
 • Zorgdragen voor de jaarlijkse budget- en kwartaalprognose roll-out door commerciële, productie- en managementteams uit te dagen, zodat een haalbaar en ambitieus resultaat wordt behaald in lijn met de wereldwijde strategie. 
 • Optreden als expert en aanspreekpunt voor de commerciële afdeling. 
 • Opvolgen van kosten variantie analyses en KPI's (yields,... )

 
Het geografisch gebied van deze activiteiten is wereldwijd. De functie zal worden uitgeoefend in Hoboken, België.
 

Naar wie we op zoek zijn

 • Je behaalde een masterdiploma, bij voorkeur in een financiële richting. Je hebt minstens 10 jaar werkervaring in een relevante omgeving
 • Je hebt een grondige kennis van SAP (COP / UMP / PRD) en Microsoft Excel 
 • Je bent digitaal onderlegd, bv. je bent in staat om te werken met Power BI tool
 • Je bent een uitstekende en overtuigende communicator, met goede mondelinge en schriftelijke presentatievaardigheden.
 • Je kunt zelfstandig werken onder algemene leiding, je hebt een goed gevoel voor prioritering en beslissingen over toegewezen doelen en je beheert de tijd dienovereenkomstig in samenwerking binnen je netwerk en met je team(s). 
 • Je bent een goede teamspeler en sterke people manager met een uitgesproken coachingsmentaliteit
 • Je bent flexibel en open minded.

Ons aanbod

Om de toekomst vorm te geven, tonen we vandaag al de weg. Als bedrijf én als werkgever. Onze bedrijfscultuur garandeert dat iedereen ideeën kan uitwisselen en expertise opbouwen, ongeacht gender, achtergrond of afkomst. We bouwen aan een inclusieve werkcultuur die gelijke kansen aan alle werknemers biedt, ongeacht hun diverse achtergrond. We bieden een competitief loon en alle voordelen zoals maaltijdcheques, groepsverzekering, hospitalisatieverzekering,...die je mag verwachten van een top employer.

ALS WIJ EEN WERELDLEIDER KUNNEN WORDEN IN RECYCLAGE EN SCHONE MOBILITEIT, WAT ZOU JIJ DAN KUNNEN DOEN?

      

Solliciteer